Zakaj zbolimo za MS?

Točen vzrok nastanka MS ni znan. MS uvrščamo med avtoimune bolezni, torej bolezni, pri katerih pride do neustreznega odziva lastnega imunskega sistema proti določenim sestavnim delom našega telesa. Na pojavnost MS vplivajo: 

  • imunski dejavniki,
  • genetski dejavniki (družinska anamneza),
  • okoljski dejavniki,
  • okužbe (predvsem z virusi).
Genetski dejavniki (družinska anamneza)

MS se ne prenaša neposredno s staršev na otroka. Vseeno pa se pogosteje pojavlja pri posameznikih, ki imajo družinskega člana z MS. Vendar tudi, če ima eden od družinskih članov MS, je tveganje za razvoj MS še vedno zelo nizko. 

Photo,

Okoljski dejavniki

Četudi točen vzrok nastanka MS še ni znan in velja, da pri razvoju MS igra vlogo kompleksna mešanica več različnih dejavnikov, se širi naše znanje o vplivih okolja na razvoj MS.

Geografski dejavniki

Pojavnost MS je odvisna od geografske lege. Med področja z visoko pojavnostjo MS spadajo Evropa, Kanada, severni del ZDA, Nova Zelandija in jugovzhodni del Avstralije. Geografske razlike v pojavnosti MS so nekdaj razlagali z raso, saj se MS pogosteje pojavlja pri belcih, medtem ko imajo najnižje tveganje ljudje azijskega, afroameriškega in latinskega porekla. Opažanja, da se v zadnjih desetletjih MS pogosteje pojavlja tudi pri afroameriški populaciji v ZDA, pa postavljajo rasno teorijo pod vprašaj. Znano je namreč tudi, da se pojavnost MS povečuje z oddaljenostjo od ekvatorja, kar strokovnjaki povezujejo z izpostavljenostjo soncu (in posledični tvorbi vitamina D). Študije kažejo tudi, da se osebam, rojenim na področjih z visoko pojavnostjo MS, v primeru selitve na področje z nižjo pojavnostjo pred 15 letom starosti tveganje za MS zniža na nivo novega prebivališča. To kaže na to, da v razvoju MS igrajo vlogo določeni dejavniki, s katerimi se srečamo pred puberteto.

Vitamin D

Vitamin D igra pomembno vlogo v imunskem odzivu, vse več pa vemo tudi o njegovi vlogi pri razvoju MS. Z izpostavljenostjo soncu in nivojem vitamina D strokovnjaki razlagajo povezanost MS z oddaljenostjo od ekvatorja. Številne študije so namreč pokazale obratno povezanost med izpostavljenostjo soncu in nivoji vitamina D s pojavnostjo MS. Ljudje, ki živijo bližje ekvatorju, so preko celega leta bolj enakomerno in zadosti izpostavljeni soncu, ki omogoča tvorbo vitamina D v telesu. Posledično imajo višje zaloge naravnega vitamina D, ki pomaga imunskemu sistema in najverjetneje ščiti pred nastankom avtoimunskih bolezni, kot je MS. 

Debelost

Številne študije kažejo, da prekomerna telesna masa in debelost v otroštvu in mladosti povečata tveganje za razvoj MS. Znano je tudi, da debelost pri že znanih bolnikih lahko poslabša potek MS. 

Kajenje

Kajenje igra pomembno vlogo pri nastanku in poteku MS. Kajenje poveča tveganje za razvoj MS ter poslabša potek MS in spodbuja njeno napredovanje, medtem ko opustitev kajenja dokazano zmanjša tveganje za napredovanje bolezni. 

Photo,
Okužbe

Znanstveniki so preučevali tudi vlogo različnih bakterij in virusov pri razvoju MS. Ena od hipotez nastanka MS je, da se neustrezen imunski odziv sproži ob stiku z določenim virusom ali bakterijo. Trenutno se osredotočajo predvsem na vlogo Epstein-Barrovega virusa (EBV), enega izmed družine številnih herpes virusov. EBV povzroča bolezen, imenovano infekcijska mononukleoza, velika večina ljudi pa okužbo preboli asimptomatsko (brez znakov bolezni). Pretekla okužba z EBV je pogosta, na kar kaže prisotnost protiteles pri kar 83-90% splošne populacije, pri bolnikih z MS pa v skoraj 100%, a to še ne potrjuje direktne povezanosti okužbe z EBV s pojavom MS. Raziskave o vlogi okužb pri razvoju MS so trenutno še v teku, poleg EBV pa preučujejo še nekatere druge viruse, kot sta citomegalovirus in virus noric. 

Photo,

Viri

1. National Multiple Sclerosis Society. MS Symptoms. Dostopno na: https://www.nationalmssociety.org/Symptoms- Diagnosis/MS-Symptoms. Dostopano: marec 2021

2. MS Society. MS symptoms and signs. Dostopno na: https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms. Dostopano: marec 2021

3. O'Gorman C, et al. Modeling genetic susceptibilty of multiple screlosis with family data. Neuroepidemiology. 2013;40(1):1-12.