Razmerja in spolnost

Spolni odnosi so lahko kljub multipli sklerozi (MS) še vedno del vašega odnosa. Naučite se, kako lahko vi in vaš partner ohranjate aktivno spolno življenje. Če se boste znali spoprijeti s spolnimi težavami, ki izhajajo iz MS, boste lažje rešili te izzive. 

MS lahko na intimnost in željo po spolnosti vpliva na različne načine: 

  • zmanjšanje ali pomanjkanje libida
  • otrplost, bolečine ali visoka občutljivost, 
  • suhost nožnice, 
  • težavnost ali nezmožnost erekcije, 
  • težavnost ali nezmožnost ejakulacije.

Pogovarjajte se o tem

Ne samo, da lahko razpravljate o svojih težavah ali skrbeh in se izognete nerazumevanju ali izolaciji, ampak vam lahko pogovor o vaših potrebah in o tem, v čem uživate, pomaga odkriti nove načine, kako drug drugega navdušiti. 

Načrtujte

Z nekaj vnaprejšnjega načrtovanja lahko zagotovite, da bo intimnost prednostna naloga za vas in vašega partnerja. 

Naj bo zabavno

Intimnost morda ni več takšna, kot je bila nekoč, vendar vzemite to kot priložnost, da preizkusite kaj novega, na primer masažna olja in spolne igračke. Če imate težave v spolnosti ali v zvezi, razmislite o pogovoru s svojim zdravnikom, ki vas lahko napoti k drugim strokovnjakom, kot so psiholog, urolog, spolni terapevt in/ali ginekolog.

Viri

1. MS Australia. The national voice for people with MS. MS and Intimacy - A Partner's Perspective. Dostopna na: https://www.msaustralia.org.au/living-with-ms/expert-blog/ms-and-intimacy-partner%E2%80%99s-perspective. Dostopano: april 2021.