Stres

Včasih se boste zaradi obvladovanja MS počutili preobremenjene in pod stresom, kar lahko poveča tveganje za poslabšanje ali ponovitev bolezni, vendar se lahko naučite načinov za obvladovanje vsakodnevnih izzivov pri MS.

Deset nasvetov, ki vam lahko pomagajo razviti veščine za zmanjšanje vpliva stresa:

Bodite pripravljeni: Strategije spoprijemanja z boleznijo vam lahko pomagajo samozavestno ukrepati, da preprečite in zmanjšate kakršen koli negativen vpliv stresa. 

Razumite svoje stanje.

Izogibajte se stresnim situacijam.

Vodite dnevnik: Dnevnik simptomov vam lahko pomaga prepoznati sprožilce, ki povečajo stres ali poslabšajo MS in vam pomagajo pri pripravi in boljšem upravljanju vašega vsakdanjega življenja.

Naučite se sprostitvenih tehnik: V svojo dnevno rutino vključite sprostitvene tehnike kot so vaje za globoko dihanje, postopno sproščanje mišic, joga, kreativna vizualizacija, meditacija in raztezne vaje. Te vam lahko pomagajo zmanjšati stres in tesnobo.

Načrtujte vnaprej: Za načrtovanje dejavnosti, pomembih sestankov in zdravljenja uporabljajte koledar ali dnevnik. Pet minut zvečer za načrtovanje naslednjega dne je lahko pomirjujoče in vam lahko pomaga, da stvari ne bodo pozabljene.

Naj bo vaše okolje pozitivno: Dejavnosti, v katerih uživate, in okroženost z ljudmi, ki razumejo izzive MS, vam lahko pomagajo, da se počutite srečne. 

Pazite nase: Zdrava in uravnotežena prehrana ter redna vadba vam pomagajo ohranjati vaše telo in duh čim bolj energična, vi pa se boste pri tem počutili dobro.

Pogovarjajte se z družino in prijatelji: Če najbližje seznanite z morebitnimi znaki stresa, vas lahko podpirajo v stresnih obdobjih in pri načrtovanju, kako zmanjšati stres ali se mu celo popolnoma izogniti. 

Pridružite se skupini ali dvema: Dokazano je, da skupinske dejavnosti ali delavnice izboljšujejo počutje in vam lahko pomagajo preusmeriti misli. Bodite ustvarjalni!

Viri

1. National Multiple Sclerosis Society. Taming stress in MS. Dotopno na: https://nmsscdn.azureedge.net/NationalMSSociety/ media/MSNationalFiles/Brochures/Brochure-Taming-Stress.pdf. Dostopano: april 2021. 

2. MS Trust. Stress. Dotopno na: https://mstrust.org.uk/a-z/stress. Dostopano: april 2021. 

3. NHS. 10 stress busters. Dotopno na: https://www.nhs.uk/mental-health/self-help/guides-tools-and-activities/tips-to-reduce- stress/. Dostopano: april 2021.